Как COVID 19 ще повлияе на технологичните тенденции и развитието на дистанционния начин на работа

COVID-19 разтърси всички индустрии, а начина ни на работа се промени по начин, по които никой не очакваше. През последните няколко седмици живота на много от нас се промени драстично и не мога да не се запитам, как би изглеждал новият ни „ нормален“ начин на живот когато социалната изолация се превърне в част от миналото.

Въпреки високата цена, която обществото ще заплати в лицето на хилядите изгубени човешки животи мисля, че тази криза ще ни накара да променим начина си на мислене както и да ускорим иновациите, за да се справим по-добре с бъдещите пандемии и извънредни ситуации. Наред с това бизнесът също ще трябва да приеме, че за да се върнем към старите работни навици, може да им струва много повече пари, отколкото да се адаптираме към новите тенденции.

По-долу са няколко тенденции в света на технологиите, които потенциално може да видим в света като резултат от влиянието на COVID-19:

Увеличаване на боря на хората работещи дистнционно

С изключение на някои хора при които дистанционната работа е невъзможна, много голяма част от населението по света работят от дома си за последните 2 месеца. В резултат на това света започна да осъзнава следните предимства :

Драстичното намаление на въглеродните емисии

Убеден съм, че повечето от вас са били изненадани за способността, която природата притежава, а именно да се възстановява от човешката експлоатация. Доказателство затова е появата на животински свят по каналите на Венеция или видимостта на Хималайте, които не са били видими от деситилетия въпреки, че са били в непосредствена в близост до Пънджаб /Punjab/, Индия.

Значително намаление на разходите на фирмите

Корпорациите и малките предприятия вече не харчат хиляди левове за наеми на офиси и други недвижими имоти, за да могат служителите им да изпълняват работните си задачи като за повечето от тях това е възможно и от собствените им домове. От друга страна служителите спестяват доста средства, които преди са били предназначени за гориво или такси за градски транспорт. Да не говорим за облекчението на трафика и спестеното време, което, обикновено са отделя за отиване и връщане от работа.

Много проучвания доказват, че работата от вкъщи може да доведе дори и до по-добро представяне на даден служител. Това е така, защото когато на служителя му се предоставя възможност сам да структурира работния си процес в съзнанието му се стимулира умението за креактивност. Освен това нивата на стрес са намалени, което само по себе си води до по-добра концентрация.

Развиване на начина на комуникация между фирмите и техните служители

Все повече компании започнаха да използват в работния си процес комуникационни платформи като Skypе, Slack, Zoom и други. Оказва се, че те са не по-малко ефективни от телефонните разговори или провеждането на работни срещи. Освен това се оказват и доста по-полезни в проследяването на дадена идея или поставена задача. Все пак написаното си остава, а казаното се забравя.

Разпространетото използване на облачни услуги или по просто казано онлайн достъп до документи

В днешно време, а вярвам и занапред възможността да можеш да достъпиш документите и файловете си по електронен път се оказва един от най-успешните средства за работа. По този начин ти си не само гъвкав, но и независим. Освен това способността да бъдеш гъвкав е качество, което с времето се е доказвало като печелившо.

В отговор на защитниците на тезата, че това е невъзможно бих искал да им припомня, че в един не толкова далечен момент идеята за електрически коли, персонални телефони, електронни книги и преносими компютри са също били смятани за идеи, които могат да бъдат постижими единствено във въображението на човека. А вижте сега хилядите хора „забили“ нос в метрото в персоналните си смартофони или електронни книги.

В отговор на сегашната ситуация трябва да прозрем възможността, която ни се предоставя. Възможност при която можем да запретнем ръце и да стартираме един нов свят. Свят в който новите технологии се използват за разреждане на вече претъпканото ни със задачи ежедневие и в който развитието на личната креативност и осъзнатост за света около нас е на преден план.